Πολλοί γονείς συχνά δηλώνουν απελπισμένοι στην προσπάθειά τους να ξυπνήσουν το παιδί τους το πρωί για το σχολείο ή στο να διαχειριστούν ικανοποιητικά την κακή διάθεσή του παιδιού τους το πρωί.
Δεν είναι λίγες οι φορές που η διαδικασία προετοιμασίας του παιδιού καταλήγει σε έντονες συγκρούσεις και δυσκολεύει το ξεκίνημα της μέρας όλης της οικογένειας. Αναμφίβολα, λοιπόν, το πρωινό ξύπνημα αποτελεί την σημαντικότερη στιγμή της ημέρας.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η διατήρηση μιας καθημερινής ρουτίνας βοηθάει τα παιδιά να νιώθουν πιο ήρεμα ψυχικά, να είναι περισσότερο συνεργάσιμα και να έχουν καλύτερη προσαρμογή στο σχολείο.
Καθιερώνοντας μιας ευχάριστη πρωινή ρουτίνα, για την οποία το παιδί θα ανυπομονεί κάθε πρωί, βοηθάει ώστε να ξυπνάει με λιγότερη αρνητική διάθεση και να ξεκινάει την μέρα του βιώνοντας θετικά συναισθήματα. Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα τέτοιων πρωινών διαδικασιών, όπως για παράδειγμα:
- να ετοιμάζει ο γονιός κάθε πρωί πρωινό
- να πηγαίνει στο φούρνο μαζί με το παιδί για να αγοράσει κάτι νόστιμο
- να ξυπνάει το παιδί βάζοντας το αγαπημένο του τραγούδι
- να το ξυπνάει με ένα φιλί.
Η κάθε οικογένεια μπορεί βέβαια να έχει τις δικές της συνήθειες. Αρκεί αυτές να είναι σταθερές στον χρόνο και να συμπεριλαμβάνουν την συμμετοχή των γονιών. Ακόμα κι αν οι γονείς φεύγουν πολύ νωρίς από το σπίτι, ένα σημείωμα δίπλα από το κρεβάτι του παιδιού μπορεί να αποτελέσει μέρος της πρωινής τελετουργίας παιδιού και γονιού.
Το πρωινό ξύπνημα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες τελετουργικές διαδικασίες που φέρνει γονείς και παιδί πιο κοντά συναισθηματικά. Βοηθάει το παιδί να μειώσει το άγχος του, να αναπτύξει θετικά συναισθήματα για τον εαυτό του και να νιώσει ασφάλεια, δίνοντάς του μία αίσθηση οικογενειακού δεσίματος και ενεργής γονεϊκής παρουσίας, προσφέροντάς του σταθερότητα.
Η πρωινή τελετουργία θα πρέπει να εξυπηρετεί πραγματικές ανάγκες του παιδιού. Γι’ αυτό, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την ηλικία του παιδιού, αλλά και την κουλτούρα και τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε οικογένειας.
Δίνοντας σημασία σε μικρά πράγματα, όπως τι ώρα θα ξυπνήσει, το χώρο που θα φάει το πρωινό του, με ποιον, αν ο γονιός συζητάει μαζί του, ο γονιός εμπλέκεται σε ένα ουσιαστικό συναισθηματικό διάλογο με το παιδί. Με τον έναν ή άλλο τρόπο, οι γονείς είναι χρήσιμο να χρησιμοποιούν λέξεις και φράσεις και να ενισχύουν συμπεριφορές που τους αντιπροσωπεύουν και που αποτελούν μέρος της καθημερινότητας τους.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η τελετουργία του πρωινού ξυπνήματος είναι μόνο ένας από τους πολλούς τρόπους του «να είσαι κοντά με το παιδί σου» – μια ευκαιρία για επαφή, αποδοχή και αγάπη.
Ασπασία Παπαχίου, Ψυχολόγος – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια
M.Sc. Κλινικής Ψυχολογίας Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου
Υπ. Διδάκτωρ Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης
www.apapachiou.gr/